Порои, гръмотевични бури и градушки: НИМХ предупреждава за опасно време в почти цяла България

OFFNews 24 юли 2018 в 00:15 6017 1

До 80 литра дъжд на квадратен метър се очаква да паднат днес на места. В 25 от 28-те области в страната е обявен код за опасно време от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В 11 от тях предупреждението е от втора степен (оранжев код), а в останалите 14 кодът е жълт (първа степен).

Очакват се валежи, гръмотевични бури и локални градушки.

На повечето места количествата ще достигнат 35 л/кв. м., а в отделни райони от областите с оранжев код те ще са до 60-80 л/кв.м.

Областите с оранжев код са: Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Габрово, Сливен, Ямбол и Бургас.

Областите с жълт код са: София, София област, Благоевград, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

Валежите ще започнат през нощта срещу вторник. Ще има и гръмотевични бури. Главно в югоизточната половина на страната явленията ще са особено интензивни и със значителни количества.

През деня облачността ще е предимно значителна и на много места отново ще има валежи, като остават условията за локални градушки.

Около обяд ще има временни разкъсвания на облачността и тогава явленията ще са на по-малко места. Ще духа до умерен вятър от север-североизток.

Ще е по-хладно с максимални температури между 23° и 28°.

Над планините ще преобладава облачно време с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около обяд явленията ще са на по-малко места. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места главно в сутрешните часове ще са интензивни и със значителни количества. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието: 24-27°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Ето какво време ни очаква през следващите 6 дни:

До края на новата и в началото на следващата седмица отново на много места в страната ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, главно след обяд и до полунощ, придружени и с гръмотевици. На повече места ще са валежите в Северна България и планините, а в сряда – все още на места и в източните райони. Запазват се условията и за градушки.

От средата на седмицата ще започне бавно повишение на температурите, но все пак, особено в източните райони, ще се задържи сравнително хладно за края на юли. Максималните температури през почивните дни, когато вероятността за превалявания по Черноморието намалява, ще са предимно между 27° и 32°.

През втората половина от седмицата преди обяд, главно в Южна България, ще има и слънчеви часове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews