Поредни аварии нa 'ВиК Перник' оставиха без вода два пернишки квартала и две села

OFFNews 04 май 2020 в 14:04 4815 0

Поредните аварии на "ВиК Перник" оставиха без вода част от пернишките квартали Църква, Мошино и село Кладница, както и радомирското село Дебели лаг, съобщиха местното дружество.

От пускането на новият 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа.

Въпреки проблемите вчера екологичният министър Емил Димитров определи пред БНТ новия водопровод като много добра придобивка в Перник, защото работи чудесно и доставя вода. Той обясни, че има спорове с хидроинженерите дали трябва да има още един резервоар, за да изравни налагането или да стане с клапан. "Тръбите в града са стари, но министерството е отпуснало 104 милиона да се ремонтират по Оперативна програма "Околна среда". Пари са дадени и за пречиствателната станция, както и за стената на язовира", разясни Димитров. Той добави, че пари са дадени и за оправянето на пречиствателната станция, както и за язовирната стена. 

В средата на март кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че до есента се планира да бъдат подменени над 50 км стари водопроводни тръби в Перник. "На всички ни се искаше подмяната да стане по-бързо, но фирмите изпълнители не искат да работят на сляпо, а да имат време да проучат нещата, за да не се направят бели", поясни пернишкият кмет.

Седмици по-късно стана ясно, че фирмата, която се е заела с подмяната водопровода е "Райкомерс". Тя прави подмяната с един нов метод – без цапане и загуба на ресурс и време. Тази технология не е с копаене, дори водата не се спира докато трае подмяната. Водопроводът се изгражда по безизкопен начин със сондажна машина, а пред всяка къща има предварително подготвени отвори, през които да бъде прекарано отклонението. Според прогнозите на фирмата тогава подмяната на тръбите нямало да отнеме повече от месец. Тогава според работниците тръбите ще издържат 50 години, в зависимост от експлоатацията. 

С тази нова технология започна точно подмяната на тръбите в кв. Църква, където и до днес ежедневно има аварии. 

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това е малкото количество вода в яз. "Студена". Месец по-късно водният режим става още по-тежък, като жителите на града вече имат достъп до вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник. След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър".

Към днешна дата водата в яз. "Студена" е 13 810 300 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 3526 л/сек., а разходът е 300 л/сек. Миналият месец "ВиК Перник" поиска от МОСВ да бъде променен месечния график за взимане на вода от яз. "Студена" и вместо 0,300 млн. куб метра стана 0,600 млн. куб метра.

В момента жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа, ако, разбира се, нямат аварии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!