Пореден опит: Сменят печки с по-екологични в столични квартали и села

OFFNews 10 декември 2020 в 18:15 3310 0

Започва подмяната на отоплителни уреди на твърдо гориво с по-екологични в 13 столични квартали и села, съобщиха от Столичната община. 

Отоплителните уреди на твърдо битово гориво са едни от основните замърсители на въздуха през зимните месеци и с подмяната им с по-екологични ще се намалят нивата на замърсяване.

Първите отоплителни уреди по пилотната фаза на Програма LIFE вече се монтират в районите "Нови Искър" и "Искър". Демонстративната фаза включва подмяната на отоплителните уреди на 140 домакинства.

По програмата ще бъдат подменени отоплителните уреди на близо 5000 домакинства.

В проекта са включени кварталите "Требич", "Филиповци", "Абдовица" и "Димитър Миленков", както и селата Волуяк, Мрамор, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене, Бусманци и Кривина.

Кандидатите за подмяна на уредите трябва да се отопляват на дърва и/или въглища, да са заявили доброволно желание за участие, да са собственик или съсобственик на имота, за който кандидатстват.

През тази година след информационна кампания бяха одобрени първите 140 кандидати, които са включени в демонстративната фаза.

През април ще продължи набирането на кандидати до изчерпването на пълния брой до 5000 домакинства. Засега обаче потребителите предпочитат да се топлят на пелети.

Столичната община изпълнява и проект за подмяна на отоплителните уреди и по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г."

По програмата ще бъдат подменени отоплителните уреди на около 9500 домакинства, като общият брой уреди, които ще бъдат доставени и монтирани обаче, ще бъде над 14 600, в това число до три климатика на домакинства, пелетни устройства за отопление и котли на газ и отделно ще бъдат доставени и 11 023 радиатора за вътрешносградните инсталации на домакинствата.

До момента са получени заявления за включване в програмата от 5550 домакинства, 44 са отпаднали и отказали се кандидати и са одобрени - 5506.

Предстои програмата да бъде отворена отново от началото на следващата година, когато отново ще могат да се подават заявления за участие в районните администрации по местонахождение на имота, за който се кандидатства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!