Поп Кръстю не е предател - община Ловеч отговаря на Венци Стефанов

OFFNews 19 май 2021 в 18:05 3279 0

Президентът на „Славия“ не е достатъчно компетентен за това кой е предал Васил Левски и изобщо има ли предателство. Това се казва в позиция на Община Ловеч по повод изказване на президента на Славия Венци Стефанов в "Шоуто на Николаос Цитиридис" снощи по бТВ.

Местните власти в Града на люляците, откъдето е и президентът на ЦСКА-София Гриша Ганчев, са се засегнали много от думите на футболния деятел, който каза в тв участието си: 

„Поп Кръстю е предал Левски, Бербатов предаде България.“

Това твърдение е масово разпространено, но от ловешката община реагираха гневно именно на изявлението на Стефанов, която поде кампания за изсветляване името на поп Кръстю. Според местните власти той разпространявал "остарели истини от старите читанки отпреди 30 години, които тиражираха „черната легенда“ за поп-предател".

"Достатъчно е да прелистиш последните исторически изследвания, за да разбереш, че „предателството“ на поп Кръстю е силно проблематично, недоказано и вярно само според някои литературни творби", заявяват от община Ловеч.

Ето и текста на цялата позиция:

Президентът на „Славия“ и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов не е достатъчно компетентен в областта на историята, за да прави публични изказвания относно кой е предал Васил Левски и изобщо има ли предателство.

Това заявява Община Ловеч относно негово любопитно изказване в едно телевизионно шоу преди ден.
Конфликтите в българския футбол са много далеч от славната епопея на нашите възрожденци, пожертвали живота си за свободата на отечеството. Делото на Апостола не е за делнична употреба. Всяко пряко сравнение, от рода на „Поп Кръстю е предал Левски, Бербатов предаде България“, може да събуди само съжаление и присмех към автора му. Достатъчно е да прелистиш последните исторически изследвания, за да разбереш, че „предателството“ на поп Кръстю е силно проблематично, недоказано и вярно само според някои литературни творби.

За поведението на футболиста Бербатов няма да се произнасяме, това е проблем на спортната общественост. Но ловешката общественост остро възразява срещу тиражирането на остарели истини от старите читанки от преди 30 години, които тиражираха „черната легенда“ за поп-предател.

Нашата позиция е – ако някой спортист и спортен деятел реши да навлезе в чужди територии, добре и да проверява своите знания. А най-добре е да взима отношение по темите от своята компетентност и да не се популяризират позиции, които са доказано несъстоятелни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews