Помощи за безработица и отопление плюс заплата за бране на череши в пандемията

OFFNews 03 юни 2020 в 14:28 2807 0

Регистрираните в бюрата по труда безработни ще запазят социалните си помощи и едновременно с това ще могат да получават заплата за сезонна селскостопанска работа, предвижда правителствено постановление, с което се изменя Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане. С промяната правилникът се синхронизира със Закона за здравето, който от 14 май предвижда същото.

Стъпката бе предприета, за да бъде спасена реколтата ни, за която имаше опасност да остане неприбрана заради липса на работна ръка в условията на извънредно положение и въведена впоследствие извънредна епидемична обстановка. По време на дебатите по проблема земеделският министър Десислава Танева бе най-силно притеснена за реколтата ни от череши, чието време за обиране беше почти дошло, но нямаше достатъчно сезонни работници.

Безработните ще запазят не само обезщетенията си за безработица. Те ще получават и помощи за отопление, ако отговарят на условията за това, става ясно от промените в изменения днес от правителството Правилник.

Безработните имат право да сключват договори със земеделските стопани за труд до 8 часа на ден в продължение на максимум 120 дни и в срок до 31 октомври 2020 г. Това време не се признава за трудов стаж. Възнагражденията не се считат за доход при определяне размера на социалните помощи. Това гарантира на безработните, че няма да бъдат лишени от месечното социално подпомагане, което са получавали до този момент. Те запазват и шанса си за помощи за отопление. Ако подадат заявление-декларация за такива, превишението на доходната граница в резултат на получените възнаграждения няма да бъде основание да им се откаже помощта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови