Половината от българските учители нямат служебен лаптоп

OFFNews 06 октомври 2020 в 19:59 3426 1

Снимка МОН

Красимир Вълчев

45,9% от учителите нямат служебен лаптоп, показва проучване на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Министърът на образованието Красимир Вълчев потърди пред bTV тези данни: "Това за учителите е вярно. Учителите по принцип нямат и работни стаи, работят в учителската стая и в класните стаи. Имаме 36-37 000 класни стаи. Целта ни е във всяка една от тях да имаме компютър, лаптоп - в днешно време е по-удачното решение"

Учителите трябва да нанасят отсъствия в електронните дневници - близо 2 000 училища имат вече електронни дневници, ползват предимно електронни дневници. През следващите години ще се използват изцяло електронните дневници. Но много по-важно е т.нар. фронтално обучение в класната стая, защото ние все пак се надяваме, че децата сравнително малко време ще учат неприсъствено, обясни Вълчев.

В момента само 3 на 1000 паралелки не учат в реалната класна стая; 997 учат. Много по-важно е в класната стая да има възможност за ползване на електронни ресурси. Обикновено става с компютър и проектор или с компютър и мултимедиен екран. Така че ние трябва да имаме компютър във всяка една стая. Въпрос на време е обаче да се случи това нещо, тъй като е свързано с процедури, каза министърът на образованието.

Учителите - по време на затварянето на училищата - ползваха лични лаптопи. Имаше около 1 процент, които нямаха възможност. Тогава училищата помогнаха със служебни лаптопи. В последните години сме закупили 4 000 устройства за училища, но това далеч не е достатъчно. Предвиждаме в следващата една година да бъдат закупени 80 000: 20 000 - за учителите, както и 60 000 - за учениците, заяви Красимир Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews