Половин София без ток утре? Не, драмата не е чак толкова голяма

Рени Петрова 14 октомври 2021 в 15:09 29653 2

Без ток ли ще останат 14 района на София и още над 25 града в Западна България цял ден утре?

Този въпрос породи съобщение за планираните прекъсвания в сайта на "ЧЕЗ Разпределение България" за 15 октомври. Там се съобщава, че без електричество от 9 ч. сутринта до около 16:30 ч. ще останат редица градове и села в Западна България, вкл. голяма част от столицата. 

Само за София-град пише, че без ток ще останат 14 от 24-те района: Витоша, Изгрев, Илинден, Искър, Младост, Лозенец, Нови Искър, Овча Купел, Панчарево, Подуяне, Сердика, Слатина, Средец, Студентски град. Освен в столицата, са планирани и прекъсвания в още 27 града и десетки села към тях. 

От ЧЕЗ обаче успокояват, че изобщо не става дума за спиране на електрозахранването на цели квартали, а още по-малко на цели градове. Разминаването идва от това, че енергото е променило вида на съобщенията си за планираните. 

Става дума за части от изброените столични квартали. В много случаи става дума за отделни блокове или номера на дадена улица, уточняват от енергото и категорично отричат, че утре предстои някакво огромно прекъсване на тока. 

Без ток ще са части от:

Район Витоша: кв. Бъкстон, кв. Княжево, кв. Манастирски ливади-Запад, парк Витоша

Район Изгрев: ж.к. Дианабад, ж.к. Изток 

Район Илинден: ж.к. Света Троица 

Район Искър: ж.к. Дружба 1, кв. Гара Искър 

Район Лозенец: ж.к. Лозенец, кв. Витоша 

Район Младост: ж.к. Младост 1А, ж.к. Младост 3 

Район Нови Искър: Нови Искър

Район Овча Купел: В.З.Люлин, ж.к. Овча Купел ІІ, кв. Горна Баня 

Район Панчарево: Долни Пасарел, Панчарево 

Район Подуяне: кв. Левски

Район Сердика: ж.к. Фондови жилища 

Район Слатина: ж.к. Христо Смирненски

Район Средец: Център-София

Район Студентски град: Студентски град 

На въпрос на OFFNews дали прекъсването важи за отделни адреси или за цялото населено място, от ЧЕЗ отговориха, че без ток ще са само отделни адреси. За да се провери обаче дали конкретен адрес ще остане без електричество, трябва да се провери по клиентски номер на сайта на дружеството (ТУК). 

Това определено е нещо, което излишно затормозява клиентите на комуналната компания, тъй като не всеки си знае клиентския номер. Доскоро ЧЕЗ имаше далеч по-удобна практика - публикуваше пълни списъци на точните адреси, за които имаше планирани прекъсвания и не се стигаше до обърквания кой ще има и кой няма да има ток.

От ЧЕЗ допълниха, че прекъсванията са заради ремонтни дейности, подмяна и засичане на електромери. 

"Възможно е посочените планирани прекъсвания да бъдат съпътствани с кратковременни оперативни превключвания, като дружеството се стреми да ги провежда през нощта, когато се засягат най-малък брой активни потребители", пишат в сайта си от електроразпределителното дружество. 

Ето и в части от кои други населени места в Западна България няма да има ток утре:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

14.10 2021 в 16:41

А сега де. Тия жици сега чехски ли са, или на новия собственик? И кой, и какво аджеба ще прави. Щото, аз за пръв път в живота си чувам, за такива игри с цялата мрежа. И кво ще правим с централите?