Половин Перник без вода утре заради планиран ремонт

Три квартала и едно село без вода днес

OFFNews 17 август 2020 в 11:26 2500 0

Половин Перник ще остане без вода утре, а причината за това е ремонт на съоръжение, намиращо се в мрежата на "Софийска вода", съобщиха от местното ВиК. 

Вода няма да имат кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева", както и селата Големо Бучино и Люлин от 8 до 20 часа.  

От началото на месеца тези квартали и села получават вода от язовир "Бели Искър" чрез новоизградения авариен водопровод. 

Съоръжението през Мало Бучино беше пуснато в експлоатация отново заради ремонта на клон 2 от водоснабдителната система на Перник. Градът беше разделен на две - източният район и селата Големо Бучино и Люлин получават вода от София, а централната градска част и околните селища - от язовир "Студена".

Поредните аварии на "ВиК Перник" днес оставят без вода част от кварталите "Могиличе", "Тева", "Църква" и село Рударци. 

На 18 ноември 2019 г. Перник мина на воден режим заради малкото вода в язовир "Студена". Месец по-късно режимът стана по-тежък. Жителите на града имаха вода само по 8 часа на ден – от 14 до 22 ч. Ограничен беше достъпът и на други градове и села в областта.

Заради кризата през януари беше арестуван и обвинен бившият екоминистър Нено Димов. Месеци след това той беше пуснат под домашен арест. Обвинения получи и бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов. Под отговорност беше привлечена бившата зам.-кметица с ресор "Култура" Севдалина Ковачева, тъй като трябвало да се въведе воден режим, когато тя била и.д. кмет.

На 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, заговори се за прокарването на тръба през село Мало Бучино до Перник, която да го снабдява с вода от язовир "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат новият водопровод, но вместо да донесе облекчение на жителите, той разочарова с ежедневни аварии заради силното налягане по амортизираната водопреносна мрежа. Загубите на вода бяха над 75%.

След което започна подновяването на вътрешната водопроводна мрежа с безизкопна технология и пари от хазната.

Водният режим беше отменен, когато водата в язовир "Студена" надхвърли 21 млн. куб. м при капацитет над 25 млн. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови