Политолог: Живков между Вазов и Аспарух е виц, но говори за неграмотността на българите

OFFNews 09 август 2023 в 09:51 2425 1

Любомир Стефанов

Снимка БГНЕС/Архив

Любомир Стефанов

Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов е вицоподобно, но сигнализира за един колосален проблем - дълбока функционална историческа неграмотност сред българите, заяви пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

От проучване на Националния център за парламентарни изследвания, проведено в периода 6-20 юни 2023 г. сред 1000 пълнолетни граждани на България, става ясно, че българите класират Живков между Вазов и Аспарух по принос за развитието на страната. Освен това според резултатите от изследването има двоен ръст на евроскептиците за последните 4 години. , както и спад на подкрепящите развитието на отношенията ни с Русия.

"Приоритетите ни като че ли напоследък се преподредиха и разбирането ни за йерархичната структура на обществото и кое къде стои като ценности, като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване, много опростиха сложни системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение, на политиката и може би затова анкетираните свързат успехи или неуспехи с отделни личности и техните характеропатии и описания", коментира днес Любомир Стефанов.

В същото проучване лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпреварва Георги Бенковски, Евлоги и Христо Георгиеви, Васил Априлов, цар Фердинанд I , Петър Берон (0,8%), цар Калоян и княз Александър Батенберг. Следващите в класацията са Соломон Паси, Александър Стамболийски, хан Кубрат и последен се нарежда Григор Димитров.

"Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства и не ни помага да напълним със съдържание", каза още политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика