Полицията засилва охраната на паметника на съветската армия срещу посегателства

Една от мерките: проверка на хора, които снимат монумента и района около него

OFFNews 02 ноември 2018 в 07:58 3657 1

МВР е предприело мерки за засилена охрана на района около паметника на съветската армия в София, за да го опази от посегателства.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на въпрос на депутатите от БСП Христо Проданов и Георги Свиленски.

Двамата са били провокирани от последната акция срещу паметника, при която той осъмна с нов призив да бъде демонтиран. Двамата червени депутати се интересуват докъде е стигнало разследването на случая и какви мерки са предприети "за недопускане в бъдеще на подобни посегателства".

В отговор вътрешният министър успокоява депутатите, че са предприети необходимите мерки "за недопускане на посегателства над паметника, както и за бързото разкриване на евентуални извършители".

Една от мерките е ежедневни патрули в района с възможност за назначаване на пеши патрул, за да се осигури засилено полицейско присъствие. Патрулните полицаи са инструктирани да извършват ежедневно наблюдение и проверка на "лица от рискови групи и със съмнително поведение в близост до обекта". На полицаите е акцентирано да обръщат повече внимание и на хора с "нетипично поведение и реакции", които често се разхождат около паметника, "оглеждат" охранителните камери в района, снимат паметника и района около него и провокират инциденти. Според анализа на полицията този с действията си такива хора могат да разкрият методите на охрана на района.

Камерите на СДВР и Столичната община в парка около паметника вече са настроени в режим на денонощно наблюдение и са дадени предписания на охранителите от фирма "Егида" да бъдат по-бдителни.

По отношение на разследването на последното боядисване на паметника, Маринов обяснява, че на 9 септември полицаи са установили, че надписът от северната страна на паметника е залят с бяла боя, а на най-горното стъпало е разлята черна течност. Един месец по-късно - на 7 октомври около обяд, полицията е получила сигнал за това, че неизвестни лица поставят предмети върху паметника. На място полицаите установили двама американски граждани, които се снимали пред паметника с вестник, който се издава в щата Флорида. Те обяснили, че се снимат с този вестник при посещения на забележителности в различни страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

02.11 2018 в 09:58

Няма ли да е по-евтино да го махнат? Или бсп да си го гушнат и занесат някъде, в някой пореден музей на комунизма.
 
X

Подкастът на OFFNews