Полицията спря шествието на ''Луковмарш''

OFFNews 13 февруари 2021 в 18:43 3854 0

Снимка АП / БТА

"Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков e прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова", информираха тази вечер от пресцентъра на МВР.

От общината съобщават, че по-рано през седмицата не е съгласувано заявеното от организаторите шествие от НДК - бул. „Витоша" - бул. „Патриарх Евтимий" - ул. Г.С. Раковски" - бул. „Княз Дондуков"- ул. „Тракия" въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и Върховната административна прокуратура.

Събитието е съгласувано само в частта му "поднасяне на венци на ул. „Тракия" №1." 

Тази вечер "СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Шествие не е проведено", уточниха от пресцентъра на МВР.

Същевременно министерството на външните работи изрази "пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на “Луковмарш”.

"Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София. Българското правителство последователно и категорично е осъждало "Луковмарш". Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията" - заявиха от външното ни министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови