Полицейският протест за заплати се разпусна за час

Александра Маркарян 29 ноември 2020 в 15:01 4160 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Полицаите започнапа протеста си с едноминутно мълчание в памет на загиналите им колеги

Около час продължи полицейският протест с искане за 30% ръст на заплатите от 1 януари, съобщи БНР.

Протестът започна към 13 ч с едноминутно мълчание. Полицаите коленичиха в памет на загиналите си колеги.

Полицейската демонстрация, организирана от синдиката в системата, се проведе в центъра на София, а в близост имаше контрапротест на възмутени от искането за 30-процентно увеличение на служителите на реда. Последните твърдят, че работят на първа линия в борбата срещу COVID и затова заслужават 30% ръст. Те протестират за пореден път. Под натиска на предишните им демонстрации в проектобюджета за догодина бе заложен ръст с 15 на сто. Това се оказа недостатъчно. Полицаите твърдят, че ще продължат с протестите и след днешния, ако искането им не бъде изпълнено.

Лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР, която организира протеста, Валентин Попов заяви, че дадените до момента 15% увеличение могат да послужат като добра основа за преговори, но не и за нещо повече. "Очакваме тоя път синдикалната организация - най-голямата в МВР, да бъде приета като достоен партньор в едни нормални преговори, което до момента не се случи."

Приключилият към 14 ч протест не бе многоброен. Част от имащите намерение да се присъединят обаче не успели, тъй като изпращали техен колега, който загубил битката с коронавируса.

Контрапротестът бе организиран от "Системата ни убива" и протестиращи срещу управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови