Полицаите срещу готвени промени в МВР, искат спешна среща с премиера

OFFNews 17 януари 2022 в 13:59 7585 1

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Полицейски протест през 2020 г.

Полицейският синдикат поиска спешна среща с премиера Кирил Петков заради несъгласие с планирано изваждане на дирекции от състава на МВР. Синдикалната федерация на служителите в МВР публикува днес позиция, озаглавена "МВР - отново реформи на парче", в която сравнява сегашните действия с провалили се в миналото опити за реформи. Полицаите предупреждават, че информацията за промени поражда напрежение в дирекциите „Пожарна безопасност и защита на населението“, „Миграция“ и „Национална система тел. 112“. Синдикалистите са недоволни и от факта, че подобно планиране не е съгласувано с тях.

В позицията се казва:

"През последните седмици СФСМВР внимателно следи известни действия в МВР, насочени към планиране на изваждането на определени структури от състава на Министерството.

Някои очевидни факти будят определено безпокойство.

Планирането – а в отделен случай и реализацията – на такова преструктуриране удивително напомнят опитите за реформиране на Министерството „на парче“, на чийто очевиден провал бяхме свидетели през последните години. Срещу подобен подход СФСМВР винаги остро се е противопоставяла.

Доколкото ни е известно, синдикалните организации в МВР не само не участват, но дори не са уведомени за това планиране. За развитието на тези дейности получаваме неофициално информация от наши източници в и извън Министерството, включително и от медиите.

Тези действия по никакъв начин не кореспондират с договореното в Коалиционното споразумение за управление на страната. Очевидно е противоречието както с набелязаните в Приложение № 10 (Вътрешна сигурност) мерки, така и с договорения механизъм за тяхното прилагане, а и с основополагащия принцип на прозрачност в управлението. Разбира се, спазването на споразуменията между политически субекти е извън полето на дейност на една синдикална организация, но трябва да отбележим, че конкретното Споразумение беше обнародвано като политическа програма на управляващата коалиция.

Резултатите до момента:

• Разпиляване на време и усилия, които биха могли да бъдат използвани с далеч по-продуктивна цел.

• Генериране на несигурност, напрежение и демотивация най-малко сред служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Дирекция „Миграция“, Дирекция „Национална система 112“ и други.

• Пораждане на съмнения относно приложимостта на Коалиционното споразумение.

От това не печели нито Министерството, нито служителите в него, а още по-малко – гражданите на България.

Настояваме за спешна среща с министър-председателя, на която да обсъдим ситуацията в МВР. Ако такава не се състои, ще считаме поетите от Федерацията ангажименти за недействителни.

Като изразява увереността си в добрите намерения на управляващата коалиция по отношение на реформирането на МВР и за пореден път заявява подкрепата си за начина, по който е договорено то да се извърши, УС на СФСМВР очаква, че управляващата коалиция ще вземе бързи и адекватни мерки за решаване на възникналите проблеми, без да се налагат други действия от страна на Федерацията".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

1

Перпендикуляр

17.01 2022 в 14:36

Пак старата песен! В МВР постоянно се вливат нови структури само и само да се облагодетелстват от Първа категория труд. Какво по-различно върши една телефонистка на тел, 112 от тази във Топлофикация или ВиК? Или гражданска зашита с какво е по-заслужила от планинските спасители, които даже работят безвъзмездно? А синдикатите и дума не обелват за работещите пенсионери, които задръстват системата. Или си пенсионер-или не си! Ама и синдикалният вожд е пенсионер!