Полицаи излизат на протест в София и Варна в деня на пожарникаря

Юлиан Христов 13 септември 2017 в 11:01 2351 1

Служители на МВР излизат на протест в София и Варна в деня на професионалния празник на пожарникарите - 14 септември. Протестът беше планиран още на 5 юли, когато се проведе първият от серия протести, организирани от синдикатите. Провеждането му съвпада и след проваления за пореден път диалог между синдикати и МВР заради повишаване на заплатите в системата.

При пожарникарите проблемът с техническата обезпеченост е най-сериозен. Повече от половината пожарникари в страната нямат предпазно облекло и униформи. Това, на което те разчитат са дарения, какъвто е последният случай с получените униформи от Канада, коментира за OFFNews председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВ) Валентин Попов, които са и основният организатор на протеста в четвъртък.

Пожарникарите са получили предпазно облекло като дарение от колегите си от Торонто, като са платили разходите по доставката им. 

Друг голям проблем е недостигът на пожарникари в малките населени места. С влезлите на 21 август промени в наредбата за пожарогасителни дейности се въвежда изискването в един противопожарен екип да има минимум трима души. Оказва се обаче, че в 41 участъци работят по 11 души, което означава на практика, че с тях не може да се покрие дежурство с повече от двама души, обясни Попов. Положението е закърпено като бройките се попълват със служители от районните служби, които се изпращат до участъците в малките населени места.

За момента няма случаи на закрити служби, но проблемът с недостига на хора стои от 2014 година, когато изискването е заложено в закона по настояване на синдикатите. "През тези две години (до промените в наредбата, бел. ред.) имаше възможност да се назначат служители, така че министерството да отговори на изискванията на закона. Това обаче не е единственият случай, в който МВР не спазва закона, а камо ли подзаконовите нормативни актове", каза още Попов.

Подобен пример за нарушаване на законодателството е извънредното работно време на службите за лични документи по време на избори. Тогава се нарушава ограничението на извънредните часове по Кодекса на труда. На срещата си с ръководството на МВР синдикатите поставили проблема като предложили той да бъде решен с промени в Закона за МВР в преходните и заключителни разпоредби. От ръководството им отговорили, че това няма как да стане, защото става въпрос за промени в Кодекса на труда. 

От МВР изчислили, че исканията за по-високи заплати в системата с 15% ще коства на бюджета 140 млн. годишно. Синдикатите обаче са на мнение, че сумата е по-малка и заявяват готовност да преговарят около размера ѝ. 

Протестът в София е планиран за 12.30 часа на площад "Народно събрание". Във Варна пожарникари и служители в МВР ще излязат на протест в 18.30 часа пред филиала на театър „Стоян Бъчваров“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

13.09 2017 в 11:47

Трябва да се тормози властта,която е склонна да дава пари само за собственото си благоденствие - подмяна на автопарка на НС,стъкмистика относно средната работна заплата за страната от професора по всичко Констатнтинов (а пък и който и да е друг),на базата на която се определя депутатската заплатка и още ред други начини за облагодетелстване, разбира се,законно
 
X

Да помогнем на украинските деца!