Показаха неизвестна досега снимка на Левски

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2018 в 16:15 3652 0

Снимка БГНЕС

Невиждана досега снимка на Васил Левски беше открита в Османския архив в Истанбул. 

Вероятно с нея османските власти са издирвали Апостола, тъй като на гърба има описание на Левски. 

Снимката беше показана от директора на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева и колегата ѝ Виктор Комбов, уредник в музея, който е направил откритието.

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единът му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри", гласи надписът на снимката, която е с размери около 6 на 9 см.

Почти същото описание на Апостола дава неговият съратник Иван Фурнаджиев от Тетевенския революционен комитет пред властите през октомври 1872 г., казаха експертите, цитирани от БТА.

По думите им снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след заседание на БРЦК през май 1872 г. Той така и не е получил това свое "портретче", за което е писал на някои от сподвижниците и приятелите си - на нито един от четирите запазени екземпляра няма надпис от Левски с посвещение за някого от тях. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко - направо от фотографското ателие.

Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции.

Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация - предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, коментира Дора Чаушева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови