Под влияние на Мрежата: Деца лягат на пешеходните пътеки

Целта е да предизвикат реакцията на шофьорите и да изпитат възможностите на колите

OFFNews 26 август 2021 в 21:31 4610 1

За ново опасно предизвикателство в социалните мрежи сред деца и тийнейджъри предупредиха от полицията във Велико Търново. Преди дни момичета на възраст между 12 и 13 г. са били забелязани да лягат върху пешеходните пътеки в Горна Оряховица, за да предизвикат реакциите на шофьорите, съобщиха електронните медии.

Тийнейджърките и родителите им все още се издирват, но от полицията започнаха масирана акция, за да предотвратят инциденти.

В началото на седмицата Ирина Донева става случаен свидетел на това как две деца лягат на една пешеходна пътека в Горна Оряховица, а срещу тях се задава кола.

"Едното дете легна на пешеходната пътека и аз в първия момент си помислих, че падна, но тогава до него легна и второто дете. Всичко стана за една-две секунди и аз преминах с колата си. Не твърдя, но предполагам, че е TikTok предизвикателство и тази тенденция мен лично много ме притеснява", разказва тя.

Ирина споделя видяното в една от най-големите групи на Горна Оряховица в социалните мрежи.

"Правят "експерименти" да предизвикат съдбата, лягайки по пешеходните пътеки и експериментирайки евентуално какви са възможностите на пътните превозни средства да предотвратят дадено произшествие", заяви зам.-директорът на ОД към МВР-Велико Търново Христо Христов, цитиран от БНТ.

Постът на Ирина Донева предизвика вълна от коментари.

"Грози ги административна санкция по Закона за движение по пътищата. Няма как да остане ненаказано лице, което нарушава закона", заяви началникът на "Пътна полиция" Галин Георгиев.

Според психолога Десислава Василева е изключително важно родителите да бъдат запознати с тенденциите в интернет пространството сред децата и често да разговарят с тях за рисковете, които крият подобни предизвикателства.

"Това е една специална възраст, в която те все повече се отдалечават от своето семейство, искат да докажат, че могат да бъдат самостоятелни личности и по този начин търсят популярност. За разлика от възрастните при децата екзистенциалните страхове почти липсват и те не преценяват опасността, която може да се случи", обяснява психологът.

Преди началото на учебната година от полицията започват и информационна кампания, съвместно с училища в област Велико Търново, за рисковете, които се крият в мрежата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови