Почитаме княз Александър Невски, съимениците му пак могат да почерпят

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2019 в 06:33 3275 4

Православната църква чества днес деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Имен ден празнуват Александър, Александра, Алекси и Алеко. 

Името е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете". 

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

Носещите името Александър могат да изберат на кой ден да празнуват имен ден, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски, а на 23 ноември почитаме паметта на Свети благоверни княз Александър Невски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

4

alenaa

24.11 2019 в 09:12

Църквата за която говорите е кръстена "СВ.СВ.Кирил и Методий".От там нататък си го интрепретирайте както щете.
Стефан знае. И сигурно ще ми изтрие кометара.Отново.

1700

3

В Крак с Времето

24.11 2019 в 06:54

"Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски." Баш Ханът утвърждава ханове на ханчета. Съвсен логично братята освободители са кръстили построената и изрисувана от русски майстори катедрала в Задунайската си губерния на татарски хан зашитавал ханството от християните. От Шведи в 1240 и Тевтонци в 1243. За усърдието, че събира данъците Великия Хан Бату го прави Хан/ Княз на Вся Русс. Сега и покровител на Българите. Александър Ярославович Хан/Княз Невски е считан за основател на Русскят етнос и самоцъзнание.

22108

2

Стефан

23.11 2019 в 22:26

Знаеш ли, все ми струва, че щом хората, които са я построили, са я кръстили така, тя така и трябва да се казва. И хич не е твоя работа, да правиш помен с чужда пита.
Особено, ако не знаеш за какво говориш. "Църква" е институцията. А сградите на наистина на-голямата църква в България, са "Черкви".

3281

1

Чалгомраззз

23.11 2019 в 20:18

Най-голямата църква в България би трябвало да носи името на български светец!