Почитаме избитите в Баташкото клане

OFFNews 14 май 2017 в 07:00 8994 3

С литийно шествие-поклонение в Батак започва отбелязването на 141-та годишнина от Априлското въстание. То започва в 13 ч.

В памет на избитите в Баташкото клане 636 мъже, жени и деца ще бъдат поднесени цветя и венци пред Богдановия хълм. Пред паметника ще има благодарствен молебен. Присъстващите ще запазят минута мълчание, след което ще се чуе тържествен залп, разказа Теодора Пейчинова, директор на историческия музей в Батак пред агенция "Фокус".

Поклонение и поднасяне на цветя и венци ще се има и пред останалите паметници в града.

Музеят организира литийно шествие в памет на загиналите жители на града по време на Априлското въстание за тринадесети път.

То ще започне с биенето на камбаната, чийто звън е събрал жителите в центъра преди 141 години.

"Започва с топовни изстрели. Шествието се води от иконата на Баташките мъченици и църковните литии, както тогава са слагали Библията, осветените знамена и пищовите. Чрез шествието отдаваме почит на априлците от Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, Брацигово, Стрелча, Копривщица и всички знайни и незнайни населени места, дали свидни жертви за свободата на България, защото не можем да забравим.

Целта на шествието е почит и преклонение пред всеки паметник, обхождаме целия град.

Батак дава най-много жертви в Априлската епопея. От 6- - 7-хилядното население, остават живи около 1 200, а трагедията на Батак разтърсва цяла Европа“, каза Пейчинова. Така Старият континент разбира, че на Балканите има един храбър народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея, допълни тя.

В Батак ще бъде и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който ще участва в литийното шествие-поклонение "По паметните места от април 1876 г.“.

В памет на избитите в Баташкото клане в София ще се проведе мотошествие.

Столична община предупреждава, че от 8 ч. тази сутрин до 10 ч. днес се забраняват престоят и партирането на северозападната дъга на пл. "Св. Александър Невски" между улиците "Оборище" и "11-ти август".

Автошествието започва в 10 ч., а маршрутът му е: пл. “Св.Александър Невски“, ул.“Московска“, наляво по бул.“Васил Левски“, наляво по бул.“Кн.Ал.Дондуков“, пл. “Независимост“, бул. “Ген.Скобелев“, тунела при НДК, бул.“Васил Левски“, по бул. “Цар Освободител“, бул.“Цариградско шосе“ посока Пловдив.

СДВР ще охранява мероприятието и ще осигури постове за контрол и регулиране на движението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

14.05 2017 в 11:17

Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет ще присъстват ли?
Батак и гражданите му ги чакат с нетърпение. Сигурен съм, че и болшинството от останалите българи изпитват истински чувства на любов и приятелство към тях, както аз самият.

http://ow.ly/S9V130bHNzU

77927

1

El Commandante

14.05 2017 в 09:30

Женя Ефенди ше снима ли филм за събитието?
 
X

Да помогнем на украинските деца!