Почина Теодора Захариева

ОFFNews 07 януари 2012 в 16:09 8883 1

Теодора Захариева   Снимка: БГНЕС
Теодора Захариева Снимка: БГНЕС

Теодора Захариева почина от рак днес - 10 дена, преди да навърши 47 години.

За кончината й съобщиха близки пред агенция БЛИЦ. Захариева бе първата българка с онкологично заболяване, осмелила се публично да протестира пред Министерството на здравеопазването преди 6 години заради липсата на лекарства. В следствие на забавянето на терапията си получи разсейки в черния дроб. През пролетта на 2005 година Теодора Захариева прекъсна лечението си и обяви тридневна гладна стачка. След публичния й протест пред сградата на МЗ десетки онкоболни се присъединиха към каузата й. Теодора Захариева осъди МЗ заради забавянето при осигуряването на полагащите й се животоспасяващи лекарства за терапия при операция след рак на гърдата. Министерството трябваше да плати 100 000 лева обезщетение. Всичко преживяно тя описва в книгата си "Аз бях болна... и се излекувах".

Родената на 17 януари 1965 година Теодора Захариева се бори с рака от 1998 година. От Панагюрище е. Има дъщеря. В края на 2011 година сподели, че има разсейки в костите.

С част от парите от обезщетението Захариева създаде Центъра за защита правата в здравеопазването. Тя беше председател на Обществения съвет по правата на пациента. През 2009 година получи наградата "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет. В съобщение за кончината на Захариева, публикувано на сайта на центъра, се казва: "Тя заставаше с името и авторитета си за каузата на справедливостта и правото на живот на всеки. Болестта я победи след 13 години борба. Теди е от малцината, които в краткия си живот остави толкова дълбока следа.. Тя имаше способността да променя обществото, куража да се противопоставя на злото и себераздаването да се грижи за всички, които имаха нужда от подкрепа." Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13 часа в църквата "Света София".

Екипът на OFFNews.bg изказва съболезнованията си на близките й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков