Почина създателят на курорта Албена Жельо Стайков Желев

OFFNews 30 януари 2015 в 18:03 27281 8

Почина един от доайените на българския туризъм - първият генерален директор и създател на КК "Албена" Жельо Стайков Желев, съобщиха от туристическата компания.

Жельо Стайков е роден на 10 декември 1927 г. в село Чернево, област Варна. Завършва висше образование във Варненския икономически институт, специалност „Икономика на външната търговия".

Работи 28 години в сферата на туризма. Жельо Стайков е генерален директор на "Албена" от 1966 г. до 1977 г. Заедно с Тодор Живков той прерязва трикольорната лента в деня на тържественото откриване на комплекса на 24 август 1969 г. В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена - цяла и неделима.

През 1978 г. Жельо Стайков е назначен за първи зам.-председател на Комитета по туризма, където има лични заслуги за превръщането на стопанския туризъм във водещ отрасъл на българската икономика. Две години по-късно поема длъжността главен представител на Комитета по туризма в Москва. През 1984 г. Жельо Стайков се завръща в България и поема изключителната отговорност за развитието на отрасъла като главен директор на Комитета по туризъм, а заедно с това и продължаващото бурно развитие на стопанския туризъм в Добричка област.

Жельо Стайков е носител на званието „Заслужил деятел на туризма". От 2002 г. е член на Съвета на Директорите на "Албена" АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови