Почина проф. Нансен Бехар

OFFNews 17 януари 2022 в 16:54 4291 1

На 81-годишна възраст почина българският учен проф. д.и.н. Нансен Бехар.

Нансен Бехар е роден на 17 април 1940 г. в Стара Загора. Той е професор по международни икономически отношения и доктор на икономическите науки. Автор е на научни монографии, статии и студии по проблемите на икономиката, икономическите теории и националната сигурност, публикувани на 9 езика.

Бил е директор на Института за социални анализи към БАН, ръководител на катедра икономика в Софийския университет и преподавател в УНСС. Участвал е като ръководител и член на международни проекти – по естествените ресурси към ООН, икономическата сигурност на Балканите към фондация „Форд“, по етническите конфликти и икономиката към НАТО и др.

През 1992 г. проф. Бехар основава първия частен изследователски институт - Института за социални и политически анализи.

Бил е народен представител в 38-ото Народно събрание, зам.-председател на Комисията за национална сигурност, член на Парламентарната делегация в Европейския парламент. Членува в Пьогушкото движение на учените, основано от Айнщайн и Ръсел, както и на международни асоциации по политически науки и на международни редколегии.

Проф. Нансен Бехар е бил зам.-председател на Президиума на Висшата атестационна комисия, член на Икономическия и социален съвет на Република България и на Европейския икономически и социален комитет. Постоянен член е на движението на учените за сигурност и глобални проблеми на Европейския съюз.

Проф. д.и.к. Нансен Бехар е носител на орден „Кирил и Методий“ I степен, на Златния знак на БАН, както и на редица международни награди и отличия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови