Почина проф. Христо Мермерски

OFFNews 20 декември 2022 в 17:36 5892 2

Христо Мермерски

Снимка Уикипедия

Христо Мермерски

Почина проф. Христо Мермерски.

Тъжната новина съобщи синът му Йонко във Фейсбук.

Проф. Мермерски си отиде на 88-годишна възраст.

Той е агробиолог. Известен е с книгите си за целебното и здравословно хранене, народната медицина и природната медицина.

Бил е председател на Селскостопанската академия и заместник-министър на земеделието през 70-те години на миналия век.

Роден е на 24 юли 1934 г. във врачанското село Ботево. През 1962 г. завършва специалност „Биотехнология“ в Селскостопанската академия. Защитава докторантура в Москва. Специализира в Англия, има и специализация в Колежа по механизация в Илиноис, САЩ.

Бил е заместник-генерален директор на „Агропромкомплект“, съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон, както и ръководител на департамент по агромениджмънт в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Кандидат е за народен представител в Европейския парламент, издигнат от ПП Съюз на патриотичните сили „Защита“ (2009).

"Скъпи Мой Татенце, няма думи, които могат да опишат, колко безкрайно ще ми липсваш - пише Йонко Мермерски. - За милионен път Благодаря на Господ затова, че отреди на мен честта да бъда твой син. Благодаря ти за това, че си мой безкомпромисен учител, вдъхновител и най-всеотдаен родител.

Скъпи мои приятели, днес избраната от Господ величествена траектория на живота на моето татенце - Професор Христо Минков Мермерски достигна своя край.

Нека пътят на баща ми към светлото му небесно царство бъде озарен със светлина, както бе слънчева и светла днешната сутрин, когато той си тръгна от нашия свят.

Ще ми липсва безмерно, но благодаря на Господ за щедростта към баща ми и животът, който му е дал. Живот пълен с безброй предизвикателства, но с още повече триумфи и най-вече с енергия, за да бъде изживян пълно и докрай.

Живот на дете родено изтърсак (последно) в семейство на учител в миниатюрното село Ботево с очакванията да се грижи за своите родители, когато те остареят, без перспектива за развитие. На този изтърсак обаче Господ дава сили и устрем, да ходи пеша 5 километра всеки ден на училище в съседното село Липница, за да завърши начално училище. На същия този изтърсак Господ дава устрем и сили да завърши прогимназия и гимназия в Хайредин. За да събере финансов ресурс и да следва изтърсакът постъпва във военно училище в Хасково, защото то е единственият безплатен вариант за учене и развитие. След военното училище траекторията продължава възходящо с успешно кандидатстване и прием в Селскостопанскиата Академия в София. След завършването си с огромен труд, устрем баща ми преминава през всички фази на развитие в академичната сфера, асистент, доцент и професор. В този период защитава кандидатска и 3 докторски дисертации. Заради успехи, открития и научни разработки изтърсакът от село Ботево успешно специализира в Рим, Лондон, Москва и САЩ. Преподава като лектор в над 20 държави включително САЩ. Заради успехите си Христо МЕРМЕСКИ става дипломат във Вашингтон като съветник на посланника в областта на трансфера на технологии. Заради труда и успехите си баща ми става заместник министър на Министерство на Земеделието по трансфера на технологии. С всичката си заетост, устрем и работа моето татенце имаше време и за мен, за да бъде моя опора и учител.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ, ПОКЛОН!

P.S. Каня всички, които желаят и имат възможност да заповядат да изпратим баща ми към Небесния му път в Петък, 23 Декември в 11 часа сутринта в църквата Св. София"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!