Почина проф. Емилия Стайчева от Софийския университет

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2020 в 15:40 11726 0

Почина проф. дфн Емилия Стайчева - дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от Алма матер. 

Проф. Стaйчева е родена на 16 януари 1936 г. в София. Завършва специалност "Немска филология" в Софийския университет. Защитава докторска дисертация в Университета "Фридрих Шилер"- Йена, Германия. Научната степен "доктор на филологическите науки" й е присъдена в София за изследване върху Теодор Траянов и немскоезичната лирика. През 1987 г. е избрана за доцент, а през 2001 г. за професор по немскоезична литература в Катедра "Немска филология", днес "Германистика и скандинавистика" на Софийския университет.

От 1991 до 1994 г. тя е заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, а от 1993 до 1999 г. – ръководител на "Немска филология".

Проф. Стайчева е специализирала в университетите в Йена, Саарбрюкен, Хамбург и Виена, където е изнасяла и лекции. Била е лектор в университетите в Гьотинген и Инсбрук. През летния семестър на учебната 1991-1992 г. е била гост-професор в университета в град Залцбург, Австрия.

От 1991 до 2010 г. е била последователно член, зам.-председател и председател на Специализирания научен съвет по литературознание, член на Научната комисия по филология и на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет. Член е на Научния съвет на Института за литература при БАН, член на Съвета на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” и на Управителния съвет на Международното дружество "Елиас Канети". От 2010-2016 г. е председател на Съюза на преводачите в България.

Професор Емилия Стайчева е основател и ръководител на Австрийска библиотека „Д-р Волфганг Краус” към Факултета по класически и нови филология на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За безспорните постижения в своята богата професионална дейност проф. Стайчева е получила най-високи отличия. През 1997 г. тя е наградена с Австрийския почетен кръст за наука и изкуство I-ва степен, през 2007 г. получава Почетния знак на Софийския университет със синя лента. През 2009 г. й е връчена Почетна грамота на Министерството на културата за заслуги към културното развитие на България, а през 2016 г. с указ на Федералния президент на Австрия Хайнц Фишер тя е удостоена с Голям сребърен почетен знак за заслуги към Австрия.

Поклон пред паметта й!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови