Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Почина политологът проф. Георги Карасимеонов

OFFNews 09 януари 2023 в 13:05 2576 0

проф. Георги Карасимеонов

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Георги Карасимеонов

Почина Георги Карасимеонов.

Професорът по политология, един от доайените и основателите на политологията в България, е издъхнал на 7 януари, съобщи днес Софийският университет "Св. Климент Охридски".

Поклонението ще се състои на 12 януари, четвъртък, от 11 ч в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ в София.

Проф. Карасимеонов е ръководител на катедра "Политология" (2008-2012) в СУ, председател на Българската политологическа асоциация (1991-1998), член на Изпълнителния съвет на Европейския консорциум на политически изследвания (1991-1994), член на Съвета за социални и политически анализи към президента на Република България (2002-2012 г.).

През 1994 г. е награден с Датския орден на Данеброг за изключителни усилия в подкрепа на каузата на демокрацията в България и развитието на датско-българските отношения.

Георги Карасимеонов е роден през 1949 г. във Варшава. През 1965 г. завършва гимназия в Ню Йорк и започва да следва обществени науки в нюйоркския Сити колидж. През 1971 г. завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, през 1976 г. става доктор по право, а през 1989 г. - доктор на философските науки.

Бил е Хердеров стипендиант в Юридическия факултет на Виенския университет (1970-1971).

През 1975 г. става асистент във Философския факултет на СУ, от 1981 г. е доцент, а от 1991 г. - професор по политология.

Той е бил гост-професор в Държавния университет на Охайо (САЩ), Университета на Йоребро (Швеция), Атинския университет, Университета на Фрийбург (Швейцария).

Сред научните трудове на проф. Карасимеонов са монографиите „Политика и партии в САЩ “, „Политика и политически институции“, „Политическите партии“, „Партийната система в България“, „Challenges to Democracy“. Автор е на статии и студии в The New Рarliaments of Central and Eastern Europe, Cleavages, Рarties and Voters, The Handbook of Political Change in Eastern Europe.

От 1995 г е изпълнителен директор на Института за политически и правни изследвания.

В продължение на десетилетия проф. Карасимеонов е българският политолог с най-висок импакт фактор и безспорен международен авторитет.

"Кончината на проф. Карасимеонов е голяма и ненавременна загуба. Ключовото му мястото и роля в българската политология е безспорно. Достойно и без излишни жестове проф. Карасимеонов е бил опора и еталон за поколения политолози. Космополит по образование и професионална реализация, той се отличаваше с рядката и възхитителна способност да бъде аристократ на духа, който винаги запазва здрав разум и практическа преценка за политическата реалност", пишат от академичната общност на Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews