Почина основателят на Нов български университет проф. Богдан Богданов

OFFNews 05 август 2016 в 19:05 5959 1

Снимка НБУ

Проф. Богдан Богданов.

Почина президентът и основател на Нов български университет професор Богдан Богданов, съобщиха от висшето учебно заведение.

Проф. Богданов е класически филолог и дългогодишен преподавател по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Богданов е публикувал на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на „Диалози“ на Платон, преводите на „Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо-Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Диатриби“ на Епиктет.

Автор е на книгите „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“, „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“, както и на издадената в Испания книга „Modelos de realidad”, издадената в Германия „Reading and Its Functioning“ и издадената във Франция „Penser et construire L’Europe“.

Последната книга, която професор Богдан Богданов остави, е „Думи, значения, понятия и неща“.

Носител е на ордена Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата „Христо Г. Данов” за хуманитаристика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12439

1

Данаил Минчев

05.08 2016 в 21:49

Познавах само задочно професора, от неговите книги, статии и монографии. Впечатляваща личност с дълбока ерудиция, богата култура. Отиде си титан на мисълта.
Бог да го прости!