Почина митрополит Калиник

offnews 26 декември 2016 в 10:41 8638 1

Врачанският митрополит Калиник е починал тази нощ в университетската болница "Лозенец" в София, съобщи "Дарик".

Митрополит Калиник е приет по спешност в бившата Правителствена болница на 30 ноември.

Изследванията показаха, че той страда от рак на дебелото черво. След операцията той изпадна в кома, от която не се събуди.

Врачанският митрополит Калиник е роден под името Димитър Райчев Александров. Роден е на 11 март 1931 г. в с. Мъглиж, Старозагорско. След като завършва основното си образование се записва в Пловдивската духовна семинария (1947 г.). През есента на 1950 г. тя е обединена със софийската и е преместена при гара Черепиш. Димитър завършва през 1952 г. Кандидатства и е приет в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г. Там е певец и диригент при столичния храм "Св. Богородица - Животворящ източник" в квартал "Подуяне".

След завършване на висшето си богословско образование е певец и диригент при старозагорския катедрален храм "Св. Димитър", а по-късно е счетоводител при Старозагорската митрополия и диригент на хора при старозагорския храм "Св. Богородица". На 06.06.1960 г. в Казанлъшкия манастир е постриган в монашество с името Калиник.

С траурен звън камбаните на врачанските църкви ще оповестят кончината му днес след края на Светата литургия в чест на Рождественият празник Събор на Пресвета Богородица. От прозорците на сградата на Врачанската митрополия вече е спуснат черен флаг. Днес ще станат ясни подробности около поклонението пред тленните останки на владиката.

Той ще бъде погребан в митрополитската църква "Свети Николай" във Враца, където са гробовете на други врачански владици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови