Почина лидерът на банатските българи

OFFNews 25 септември 2016 в 13:13 6540 0

Лидерът на Съюза на банатските българи - генералът от резерва Николай Миркович, е починал тази нощ.

Това съобщи проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, цитиран от Фокус. Генерал Николай Миркович беше два мандата депутат в румънския парламент, както и секретар на Долната камара на депутатите.

„Един човек с голямо българско сърце. Той е роден на 1 октомври 1950 г. в село Кеглевич, в общината Стар Бешенов – това е най-голямото българско село в Румъния на банатски българи в окръг Тимиш. Миркович завършва военно училище, след това военна академия – голяма част от живота му отнема кариерата му на военен от румънската армия. Преди да навлезе в политиката е комендант на гарнизона в Тимишоара. Един от малцината българи заемали високи постове в румънската армия.

Същевременно той беше много голям български патриот. Депутат в Световния парламент на българите към Асоциацията на българите по света. С него сме работили години наред. Той беше в много добро партньорство с много българи, включително с такива личности като Христо Стоичков. През 2013 г. в Стар Бешенов, най-голямото българско село, на практика градче в Банат с население над 7 000 души, беше открит стадион, който получи името на Христо Стоичков, с негово участие и на други фигури от България.

Тогава беше отбелязана 275-годишнината от създаването на Стар Бешенов. Ген. Николай Миркович работеше заедно с проф. Николай Овчаров, с мен и с други българи, с акад. Григор Велев, с Максим Страхилов от Варна, с много хора.”, подчерта проф. Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови