Почина легендата на баскетбола Атанас Голомеев

OFFNews 13 август 2023 в 07:06 3385 1

Атанас Голомеев

Снимка БНТ архив

На 76-годишна възраст почина един от най-великите български баскетболисти за всички времена – Атанас Голомеев, съобщи неговият близък приятел и също голям баскетболист в миналото Владимир Боянов, информира БТА. 

Голомеев й е един от едва четиримата българи, включени в Залата на славата на ФИБА

Като активен спортист Атанас Голомеев играе за Академик (София), Спартак (София), Левски и ЦСКА. Като състезател 10 пъти печели шампионската титла на България. С националния отбор на България участва пет пъти на Европейско първенство. В две от тези участия е реализатор номер 1, а още два пъти е включен в идеалния отбор на първенството.

В края на кариерата си два сезона е състезател и играещ треньор на Гюлей Санай в Адана, Турция. Слага край на кариерата си след още един сезон в Левски. В Левски е и треньор, където също печели шампионската титла. 

През 1987 г. е организиран бенефис в чест на Голомеев: "Звезди на ФИБА" срещу българския национален отбор в зала „Универсиада“. Гости са звезди на европейския баскетбол като Никос Галис и Дражен Петрович. Четири години по-късно е приет в Залата на славата на ФИБА.

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика