Quantcast

Почина композиторът и диригент Христо Тонев

OFFNews Последна промяна на 15 март 2014 в 18:58 2146 0

Снимка: Съюз на българските композитори

На 77-годишна възраст, след боледуване, почина композиторът и диригент Христо Тонев, съобщи БГНЕС. Той е оркестрирал и записал в Българското национално радио Дунавското хоро, както и повечето хора на Дико Илиев.

Завършва Военна музикална школа “П. Чайковски” в София (1955). Работи като военен диригент в Кресна, Разград, Кърджали, Момчилград, Добрич, Долна Митрополия, Плевен и София, на оркестъра на Висшето транспортно училище “Т. Каблешков” (1969­-1989) и диригент на Софийския духов оркестър (1989­-1991). Завършва БДК (1970). От 1980 е преподавател в ДМА по оркестрация и дирижиране на духов оркестър. От 1995 е доцент в ЮЗУ “Н. Рилски” ­ Благоевград. Диригент на Духовия оркестър в Перник (от 1995).

Автор е на произведения и десетки оркестрации за духов оркестър; военни, маршови масови хорови и солови песни; музика към документални филми и др. Оркестрациите му на чужди произведения за симфоничен оркестър, както и на творби от съвременни български композитори, на хора на Дико Илиев и други популярни хора и мелодии са се утвърдили като еталонни в съвременното творческо развитие на музиката за духов оркестър в България.

Произведенията му са изпълнявани в Германия, Италия, Чехия, Унгария, Русия и др. От 1978 представя произведения на български композитори, повечето от които са оркестрирани и дирижирани от него. Носител е на Наградата за музика на София (1987) и др.

Поклонението ще се състои в понеделник, 17-ти март, от 13:30 часа в църквата на Централните Софийски гробища.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !