Почина ген. Никола Колев - бивш началник на Генералния щаб и на кабинета на президента Първанов

OFFNews 08 май 2021 в 19:14 8523 0

Снимка https://www.plovdiv24.bg/

Почина началникът на кабинета на президента (2002-2012) Георги Първанов.

Ген. Никола Колев е издъхнал след кратко боледуване, съобщава БНР. 

Бившият началник на Генералния щаб (2002-2006) оглавяваше президентския кабинет в периода 2007-2012 г. От 2012 г. до 2016 г. е посланик на България в Кралство Нидерландия.

Ген. Колев е роден на 9 август 1951 г. в Караджалово, община Първомай. Завършва Техникума по електроника в Пловдив. Следва във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митролопия, Военната академия "Г. С. Раковски" в София. Учи във Военната академия на Генералния щаб на СССР в Москва и в Института по управление на ресурсите за отбрана в Монтерей, САЩ.

31 години е кадрови офицер в Българската армия.

Никола Колев поема военното ръководство на армията в момент, когато тя преминава през дълбока трансформация заради членството си в НАТО.

През 2006 г., когато напуска армията, е награден с орден "Стара планина" първа степен с мечове за висок професионализъм и компетентност в стратегическото ръководство на Българската армия при създаване на нови оперативни способности и необходими условия за приемането ни в НАТО, за успешното ни интегриране в съюза и за достойното участие на българските военни контингенти в мироопазващи мисии извън страната.

Същата година става съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Поклонението пред генерал Никола Колев ще е в сряда в Централния военен клуб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови