Почина дългогодишният директор на Руската гимназия в Пловдив

OFFNews 03 октомври 2017 в 11:15 6162 0

Снимка Podtepeto

Мариана Димитрова

Дългогодишната директорка на ЕГ „Иван Вазов” (Руската гимназия) Мариана Димитрова е починала тази нощ след дълга битка с тежко заболяване, съобщава пловдивският в. "Марица".

Тя ръководеше една от най-добрите гимназии в Пловдив в продължение на 25 години.

Новината за кончината й наскърби колегите и й възпитаниците на гимназията, които питаят дълбоко уважение към нея, а миналата година й присъдиха приза "Човекът, без когото не можем, пише изданието.

Борбата с болестта не позволи на Димитрова да присъства на откриването на тази учебна година, но тя изпрати послание до учениците:

"Тази година ще отправя задочно своето послание, защото понякога, колкото и да сме силни, обстоятелствата не ни позволяват да осъществим мечтите си.

Скъпи ученици, всяка учебна година е важна, защото ни дава възможност да насърчим умовете и творчеството на децата на България. Защото вие сте бъдещето на страната ни. Затова ви поздравявам с добре дошли и ви пожелавам здрава и ползотворна учебна година. Пожелавам ви да уважавате своите учители, вземете от тях всичко, което могат да ви дадат. Черпете с пълни шепи от тяхната мъдрост, знания и опит. Бъдете любознателни и мечтайте! Това винаги ще ви тласка към развитие и ще ви води към нови хоризонти. Защото най-добрата магистрала към прогреса е именно образованието.

Вие, които за първи път ще прекрачите прага на училището си, следвайте своя път, за да постигнете целите, които сте си поставили. Но не забравяйте - пътищата са много и човек е свободен да променя своя избор.

Скъпи зрелостници, днес е вашият последен първи учебен ден. Предстои ви нелека учебна година, но ще се справите с всички изпитания. И тъй като на празник се правят наричания, искам да го сторя. Бъдете свободни! Свободата е заразителна. Бъдете тревожно свободни, а не спокойно управлявани. Не вярвайте на тези, които ви кажат, че асансьорите не работят, защото 5 века сме били под турско робство. Това не е така - не работят заради самите нас. Не бъдете черногледи, макар че черногледството е на мода, а вярата в самите нас минава за отживелица. Не обръщайте внимание на удобните етикети, които искат да ви натрапят отстрани. Мислете сами!

Уважаеми колеги, древните народи - елини, китайци, перси, юдеи, са изписвали думата учител с главна буква неслучайно, защото учителите са тези, които са притежавали всичко - знание, мъдрост, опит. Вие, скъпи учители, тези, заради които всички са тук, това, което създавате, е трудно да се пипне. Но дълго след като изчезнат и последните следи от пътищата, построени от римляните, остават идеите на Цицерон, на Сенека, на св. Августин. И те осветяват пътя на обществото напред. Желая ви здраве и сили, които ще са ви нужни, за да раздавате любов, знание, опит и вдъхновение.

А вас, родители, бих искала да уверя, че децата ви са в сигурни ръце. Че обичаме това, което правим. Че нашата мисъл и грижа е за вашите деца, нашите ученици. Бъдете наши съмишленици, които ни подкрепят и помагат в трудния път на възпитание и обучение. Желая ви здраве и благоденствие. За всички - щастлива и ползотворна учебна година, която да запомните завинаги!"

Поклон пред паметта й!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови