Почина бизнесменът Борислав Дионисиев

OFFNews 06 септември 2021 в 13:19 17535 3

На 74-годишна възраст почина Борислав Дионисиев. Едно от знаковите лица на култовото списание “Отечество” и на българския бизнес, е починал днес сутринта след кратко боледуване, съобщи онлайн изданието на в. "24 часа".

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. „Отечество“ от 1981 до 1989 г.

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Впоследствие Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. По различно време Дионисиев има дялове във „Варко“, „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“ и „Булярд“, припомня в. "Марица".

Член е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Български бизнес клуб „Възраждане“ от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

Дионисиев има две деца от първия си брак - син Христо и дъщеря Светла. През 2014 г. Михаела Калайджиева му ражда син - Борислав Дионисиев-младши.

Бизнесменът има и още една дъщеря – Рада, от украинката Олга Шчербицка.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2602

  3

  Г-н Колев

  06.09 2021 в 19:42

  Типичното лице на "прехода", трансформирало политическата власт в икономическа и достатъчно умно да не пипа нам дето предупреждениюта са изстрел в главата. Бог за го прости.

  5054

  1

  blues

  06.09 2021 в 14:38

  Защо публикувате новина за това ченге?

  Може би защото вече няма нужда да се криете, че сте номенклатурен вестник участник в соц реставрацията.

  Много хубаво, че си е отишъл соцьото. Публикайте за още.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II