Почина бившият финансов министър Стоян Александров

OFFNews 24 август 2020 в 18:35 8520 0

Доц. д-р.Стоян Александров, бивш министър на финансите в кабинета на Любен Беров, почина днес в София на 71-годишна възраст.

Той е роден в село Илия, Кюстендилско през 1949 година.

Стоян Александров става министър на финансите през 1992 година. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната.

През 1999 година е водач на листата на "Свети Георги Софийски" за общински съветници в София и е избран за общински съветник в мандата 1999-2003 година като част от политическа група "Другите за София.

През 2003 става кандидат за кмет на БСП.

През 2015 година доцент Стоян Александров е водач на листата на Движение 21 на Татяна Дончева и е избран за съветник в мандата на СОС 2015-2019 година. Той е част от създадената Политическа Група 5, в която участват Движение 21, ПП Зелените и ПП Глас народен. Там той е зам.-председател на комисията по финанси.

В последния си мандат като общински съветник Стоян Александров беше един от двигателите за нови правила за приемане на бюджета на Столична община по подобие на държавния бюджет на страната.

Общинския съвет създаде специална работна група, която да създаде новите правила, които щяха да разбият порочния модел бюджета да се прави от администрацията и просто да се гласува от Общинския съвет. Групата изработи документ, подписан в пълен консенсус, но след това този документ с правилата бе бламиран от мнозинството и не достигна до обсъждане.

Доц. д-р. Стоян Александров е и преподавател в УНСС, където е ръководител на катедра "Финанси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови