'По-добре малка, отколкото хич': пешеходна алея между Дружба 1 и 2

OFFNews 21 февруари 2018 в 13:32 7461 0

Пешеходна алея с ширина 1,5 метра ще бъде изградена в Дружба, за да се възстанови връзката между частите на комплекса. 

Докладът за Изменение на плана за регулация „за спортна зала, КОО и ТП“ и на уличната регулация на бул. „Проф. Цветан Лазаров“ и на ул. „Хайделберг“ за предвиждане на пешеходна алея като комуникационна връзка между Дружба 1 и 2 бе внесен от главния архитект Здравко Здравков. 

Хората от двете части на квартала искат връзка със спирките на градския транспорт, обясни съветникът Лорита Радева, която живее в района. Алеята ще води към спирките на "Проф. Цветан Лазаров" и ул. "Мария Нейкова", уточни арх. Здравков. 

Жителите на столичния квартал "Дружба" проведоха серия протести срещу затварянето на пешеходния път между втора и първа част на района. През декември 2016 г. съществуващата повече от 30 години най-пряка пешеходна връзка между жк. Дружба 1 и 2 бе затворена под предлог „за извършване на довършителни строителни работи“ в реституиран имот. Две седмици по-късно собственикът на имота затвори окончателно пешеходната алея. Хората поискаха промяна на ПУП, зад исканията застана и кметът на район Нови Искър. 

Алеята не може да бъде по-широка, защото от едната й страна има имот с ограда, която играе ролята на подпорна стена, размерът й е съобразен с минималната ширина на тротоар, обясни Здравков. Той допълни, че това е единственият реален вариант за изграждане на пътя. Другият е хората да минават през центъра на едно от двете футболни игрища, които са притежание на същия собственик. Той обаче може да обжалва решението в съда. 

Изграждането на уличната мрежа може да се прави и по целесъобразност, отговори арх. Здравков на въпрос дали новата пешеходна алея може да падне в съда. 

"По-добра малка, отколкото хич" пешеходна алея, обединиха се съветниците от комисията по архитектура, докладът влиза на СОС утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!