Пловдивско село въстава срещу Рашкови

Ивайло Анев 20 август 2014 в 12:40 6025 2

Жители на пловдивското село Труд се готвят за протести, ако фамилията на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, се засели там.

"Тези дни хора са ходили в кметството и сигнализирали по телефона, че забелязали емисари на семейството да обикалят по кварталите и правят огледи на къщи, които да купят", обясни кметът Николай Копринков.

В селото се говори, че харесали четири къщи, в които да се заселят. Според слухове в селото тя се намирала до полицията или до параклиса. Другите три били във вътрешен квартал. Говори се, че едната къща струвала над 100 000 лева.

"Сигурно избират до полицията, за да са по-спокойни", говорят в Труд. Домът бил изграден скоро с огромен двор. До сделка не се е стигнало.

Бабата на собствениците на имота се възмути от създалата се суматоха и отрече да са водени преговори за продажба на имота.

„Че идват хора и проявяват интерес, защото къщата е хубава, не означава, че ще я продадем на тях. Това тръгна от селските клюкарки, които само гледат кой влиза и кой излиза от селото. Аз не познавам лично нито цар Киро, нито царица Кировица. Моите хора работят от сутрин до вечер и не познават абсолютно никого – освен да работят, нищо друго не знаят.

Хората много добре ни познават – и моя мъж, и моя внук, които работят от сутрин до вечер, трябваше първо да попитат нас и тогава да търсят вас. Ние не търсим евтини сензации и реклами, ние сме работили, не мога да разбера откъде дойде всичко това. Дори не сме документално готови, за да можем да продаваме къщата”, разказа жената.

Макар подобна възможност да не стои на дневен ред, кметът Николай Копринков също е скептичен към заселването на ромската фамилия в село Труд. „Фамилия Рашкови е изключително компрометирана. След нещата, които се случиха в Катуница, може би няма да има кмет, който да ги приеме”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!