Пловдивски села викат лично премиера, никой не чува протеста им срещу кариера

OFFNews 06 октомври 2018 в 13:28 2280 0

Снимка БНР

Жители на пловдивското с. Белащица и съседни села отново излязоха днес на протест срещу добива на инертни материали в района. Към митинга се присъединяват и пловдивчани. 

Хората носят плакати „Не продавайте здравето на децата ни“ и „Парк Родопи е в беда“. Присъстващите са издигнали и българския флаг.

Недоволните организират шествие от центъра на Белащица до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе на Пловдив. 

„Замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери е ежедневие за живеещите в Белащица, Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник“, твърдят протестиращите, цитирани от БНР.

Това е четвъртата им поредна инициатива с настояване двете кариери да спрат работа и да се отмени инвестиционното намерение за разширяването им. Хората са недоволни също и от непрекъснатия шум в района. Според тях от камионите, извозващи инертните материали, са разбити и пътищата.

„Не виждаме интерес и воля от страна на Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите да се ангажират с решаването на проблемите и да изпълнят законовите си правомощия във връзка с казуса“, категорични са протестиращите, които готвят и кратка блокада на пътя.

Днес те се обръщат с молба за помощ лично до министър-председателя Бойко Борисов, а основното искане е да не се допуска разширяване с нови 50 декара на кариерите, каквото е намерението на единия от концесионерите, както и да се вземе решение за закриването на кариерите след 2021 г., когато приключват договорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови