Пловдив затяга мерките срещу COVID-19 от утре

Според шефа на оперативния щаб градът не е добър пример за спазване на карантината

OFFNews Последна промяна на 29 март 2020 в 20:22 1767 0

"Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от утре с решение на Общинския кризисен щаб“. Това съобщи кметът Здравко Димитров, след като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив.

"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим риска от заразата", обясни Здравко Димитров.

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас. Но ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки.

Припомняме, че кметът Здравко Димитров още в петък заяви, че е категорично против търговските обекти по главната улица на Пловдив да работят.

По-рано на брифинг в Министерския съвет, шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че Пловдив не е добър пример за спазване на карантината.

"Улиците се пълнят, хората се събират, магазините работят. Всичко това сочи, че Пловдив го очаква лошо бъдеще“ - прогнозира проф. Мутафчийски в следобедния отчет на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Той добави,че в Пловдив не се правят достатъчно тестове на заразените. Големият брой на болните лекари в града обясни с подценяване на ситуацията.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X