Плащат по 413 лв. месечно на родителите с неприето дете в ясла поради липса на места

Александра Маркарян 22 август 2023 в 13:52 2337 0

413 лева става месечният размер на компенсацията за родителите, чиито деца не са били приети в общинска ясла поради липса на места.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

413 лева става месечният размер на компенсацията за родителите, чиито деца не са били приети в общинска ясла поради липса на места.

По 413 лева месечна помощ ще получават родителите на деца, които отговарят на изискванията, но не са били приети в общинска ясла или яслена група в детска градина поради липса на достатъчно места и по тази причина не са ходили на ясла в периода юни - декември 2023 г. Това предвижда проект на наредба, внесена за едномесечно обществено обсъждане от министъра на здравеопазването Христо Хинков преди приемането ѝ от Министерския съвет.

Тя ще се изплаща за периода от 3-месечната възраст на детето до 1 септември в годината, в която то навършва 3 години.

Целта ѝ е подпомагане на работещите родители, които трябва да намерят алтернативен на яслата вариант за отглеждането му. Условията на които трябва да отговарят едновременно, за да получат компенсацията, са следните:

1. Детето е кандидатствало за прием в общинска детска ясла или яслена група на общинска или държавна детска градина, в чийто прилежащ район се намира настоящият адрес на детето, по ред, определен от съответната община, и не е прието поради липса на свободни места.

2. Детето не е записано в общинска детска ясла или в яслена група на общинска или държавна детска градина.

3. Общината по настоящия адрес на детето не e предложила на родителите друго място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина поради липса на свободни места във всички общински детски ясли и общински детски градини в прилежащия район.

4. Родителите не получават подпомагане от държавния бюджет, с изключение на месечни помощи за отглеждане на дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца, или
подпомагане за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждане, възпитание и обучение, по реда на тази наредба.

5. За отглеждане на детето не се ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

На тези условия за периода юни - декември 2023 г. отговарят 3 459 деца, уточнява в доклада си, част от документацията на проекта, министър Хинков.

Предвиденият в централния бюджет финансов ресурс за компенсиране на родителите през 2023 г. надвишава значително определения за 2022 г. Сега той е 10 млн. лева при 600 хил. миналата година.

Сумата 413 лева представлява средният месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на едно дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища за текущата календарна година. Той бе определен със заповед на министъра на образованието през февруари 2023 г. и влезе в сила със задна дата, считано от 1 януари 2023 г., до приемането на закон за държавния бюджет. Последният бе гласуван през лятото от депутатите в 49-ото Народно събрание и влезе в сила с обнародването му на 1 август 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика