Плащат пенсии и добавки от днес

OFFNews 07 февруари 2022 в 07:33 1298 0

Изплащането на пенсиите и добавките към тях започва днес и ще продължи до 21 февруари.

Едновременно ще бъдат извършени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда за изплащане на пенсиите, съобщи НОИ. 

Това са - добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерски съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като „ковид добавка“ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер; и разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „ковид добавки“.

Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева.

Изплатената обща сума през януари е по-малка от изплатената през декември 2021 г. за около 1 000 000 пенсионери, като за близо 247 хиляди от тях разликата е до 5 лева включително. 

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлики чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. При това на пенсионера ще се предоставя служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и компенсаторна разлика и между сумата за декември 2021 г. и тази за месеците януари и февруари 2022 г., ако е налична такава, уточняват от НОИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови