Петиция настоява в България да бъдат признати еднополови бракове, сключени в чужбина

OFFNews 12 ноември 2018 в 16:56 10819 1

Четири български организации призовават в България да бъдат направени законодателни промени, с които да бъдат признати съществуването и правните последици от законно сключените граждански бракове и партньорства между лица от един и същи пол Европейския съюз (ЕС).

За целта е започната и петиция, която настоява българското законодателство да бъде приведено в съответствие с европейското. Текстът на петицията цитира отказа на Столична община да признае брака между хомосексуална двойка, сключен във Великобритания.

"Ние сме Лили и Дари. Заедно сме от почти 9 години. Ние сме една от хилядите еднополови двойки в България, които живеят извън закона, в правен вакуум. Узаконихме връзката си в Кралство Великобритания. След връщането си в България отидохме в общината да подадем заявление за промяна на семейното си положение, както изисква Законът за гражданската регистрация. Отказаха ни! Оттогава се борим Столична Община, Административен съд София-град и Върховния административен съд да признаят брака ни. Вярваме в справедливостта и правовата държава", пише в петицията. 

Кампаниите за събиране на подписи в подкрепа се организират от фондация GLAS, Фондация “Ресурсен център – Билитис”, Младежка ЛГБТ организация “Действие” и правозащитната онлайн платформа "Маргиналия" в рамките на проекта Love Moves, финансиран от Rights, Equality and Citizenship Programme на Европейската Комисия. Координатор на инициативата е Центъра за изследване на демокрацията.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6000

  1

  ежко

  13.11 2018 в 09:00

  Искат права ...
  А бракът традиционно е основан на задължения. Основно към отглеждането на ОБЩО потомство. По най-добрия за ПОТОМСТВОТО начин. Който е от БИОЛОГИЧНИТЕ родители (и двамата).
  Освен това искат да се наредят за финансиране на същата опашка, на която са и жените с истински репродуктивни проблеми...
  Искат. Искат...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II