Пет златни медала за българските състезатели на международния турнир по информатика в Шумен

OFFNews 26 ноември 2022 в 19:15 1710 0

Снимка OFFNews

В тазгодишното издание на турнира участваха около 400 състезатели от 17 държави

Българските състезатели спечелиха пет златни медала на завършилия днес 14-ти международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, който се проведе под патронажа на президента Румен Радев, с медийната подкрепа на БТА. Четири от медалите са завоювани в старша възрастова група, а един – в младша. Това съобщи пред репортер на Агенцията председателят на организационния комитет на турнира Бисерка Йовчева и ръководител на най-успешната школа по математика и информатика у нас – шуменската „АиБ“.

Тя припомни, че в тазгодишното издание на турнира участваха около 400 състезатели от 17 държави, както и, че все още няма друго подобно състезание в света, което се провежда според правилата на Международната олимпиада по информатика, но в две възрастови групи - младша и старша. „Първата е за участници на възраст до 15,5 години, а втората - за ученици в гимназиален клас. Най-голямото състезание в света за ученици е Международната олимпиада по информатика, а за тези в младша възраст - Европейската младежка олимпиада, създадена по инициатива на България", отбеляза пред репортер на БТА Йовчева.

„Състезанието протече на много високо ниво. Организацията беше много добра. Шуменци се представиха отлично. На този етап имаме информация, че са спечелени от тях минимум четири медала“, каза пред репортер на БТА Йовчева.

Официалните отбори на България в старша и младша възраст на международния турнир бяха два, а Шумен се представи в двете възрастови групи с по един отбор. Сред златните медалисти на международния турнир е шуменецът Данаил Койнов, отбеляза Йовчева.

„Като цяло съм изключително доволен от първия състезателен ден. Там успях да покажа много. Смятам, че през втория ден задачите бяха изключително трудни и не успях да покажа пълния си потенциал, но като цяло съм доволен от представянето си на турнира“, каза пред репортер на БТА Койнов.

На международния турнир по информатика в Шумен за първи път участваха отбори от Перу, Египет, Саудитска Арабия и Великобритания. Присъствено се състезаваха тимовете на България, Румъния, Молдова и Великобритания, а онлайн – отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна. Извън класирането в турнира участваха и състезателите на Русия, уточни Йовчева.

Тя припомни пред репортер на БТА, че България е сред водещите страни в състезателната информатика в Европа, заедно с Русия, Румъния и Полша. "С изключение на последната държава всички останали се представиха със свои отбори на турнира в Шумен, включително Израел и Сърбия, чиито състезатели постигат доста добри резултати и класирания на турнирите по информатика през последните години", отбеляза Йовчева.

Паралелно с международния турнир се проведе и Националният есенен турнир по информатика, чието първо издание се състоя в Шумен през 2001 година, като за участниците от страната ни е предвидено отделно класиране, припомни Йовчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови