Шофьорите от пет области превръщат България във втората най-смъртоносна държава в ЕС

OFFNews 19 юни 2018 в 11:21 6616 0

България и Румъния са европейските държави с най-много смърт на пътя. Страната ни е предпоследна с 96 загинали на 1 млн. души население през 2017 г. (Общо 682-ма са загинали по пътищата м. г.) Фактът, че сме на дъното едва ли изненадва някого. Кои обаче са най-смъртоносните места в страната? Да отговори на този въпрос се зае Научно-изследователската лаборатория "Организация и управление на автомобилния транспорт" при Факултета по транспорт на Техническия университет в София. Ръководеното от доц. д-р инж. Дурхан Салиев звено предостави на OFFNews резултатите от анализа си.

Пет области концентрират най-много убийства на пътя. Там смъртността е в пъти по-висока не само спрямо средната за ЕС (45-50 души на 1 млн.), но и два до три пъти над средната за България.

Най-смъртоносната област за пешеходците е Ловеч с показател 325. На второ място е София област - 209. Трета е Сливен - 200. Силистра (188) и Монтана - (171 приравнен брой към 1 млн. жители) допълват Топ 5. 

Три от тези пет области затвърждават имиджа си на най-смъртоносни за втора поредна година. През 2016-а, когато показателят за България е бил 99.7 на 1 млн., те също са в Топ 5. Няма разлика в поведението на шофьорите на пътя в: Ловеч, Силистра и Монтана.

Чувствително намаление на стойностите на показателя за 2017 г. се забелязва в областите Разград, Благоевград, Видин, Русе и Хасково. Увеличават се и областите със стойности под средните за страната. Въпреки това всички те не могат да компенсират значителното увеличение на броя на загиналите през 2017 г. в други области.

За да се достигне средното равнище на страните от ЕС е необходимо броят на загиналите през 2018 г. да се намали до 300-350. За целта в първата десетка на областите трябва да се постигне дву- и трикратно намаление на жертвите по пътищата, пишат от ТУ в анализа си. А в нея след първите пет области се нареждат: Стара Загора (140), Шумен и Пазарджик (по 138), Търговище (132) и Добрич (123).

С най-малък брой жертви на пътя, приравнено към 1 млн. души, е София - град (28), който е с население 1 323 637 души. На второ място е Хасково с 30, на трето - Габрово с 62. Смолян и Кърджали заемат четвъртото и петото място съответно с 64 и 66 жертви. 


Анализът е извършен на база официални статистически данни на МВР за загиналите и приравненият им брой към броя на населението по области. База за изчислението са статистическите отчети за пътно-транспортни произшествия (ПТП), които показват, че основният дял се пада на ПТП по пътищата и в населените места, а не на магистралите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови