Пешеходци и велосипедисти пленяват София за седмица

OFFNews 16 септември 2016 в 06:31 3791 0

Цяла седмица София ще бъде „в плен“ на пешеходци, велосипедисти, зелени трамваи и електрически автомобили. 

От днес до 22 септември в столицата ще се проведе Европейската седмица на мобилността. Софиянци и гости на града могат да научат как се кара метро, да разберат защо е важно да имаме „зелени“ трамваи, да карат велосипеди по маршрути без автомобили и да се възхитят на е-колите. Това са само част от събитията, планирани за празничните дни.

Официалното откриване на кампанията е на 16-и и ще стартира с Велосипеден поход от Националната спортна академия до центъра на града. Трупата на театър „Сириус“ ще изнася представления за безопасност при пътуванията в обичания от софиянци ретро-трамвай. Това е и денят, в които „Метрополитен“ ще отвори врати за посетители. На празничния 17 септември ще има Ден на отворените врати в „Столичен електротранспорт“ /трамвайното депо - „Клокотница“/, съобщиха от Центъра за градска мобилност. В чест на празничния ден ще има крос – нощно бягане от 5 км по бул. „Брюксел“ от 19.30 ч.

Всички, които искат да разберат как могат да изминат с кола над 100 км за 5 лева, могат да разгледат специалното изложение на фирми, които предлагат или произвеждат електрически автомобили.

Мястото е Княжевската градина пред паметника на Съветската армия, а денят е 18-ти от 11 до 17 часа. На изложението ще има представени велосипеди, триколки, скутери и други, а за най-запалените е организирано и състезание. Какви са предимствата на новите автобуси може да научи всеки, който отиде на 19-ти в депото на Столичния автотранспорт. Там водачите на возилата ще разкажат защо е важно да спазваме правилата за безопасност. А къде работят контрольорите и защо не ги харесват гратисчиите ще научите на 20 септември, когато Центърът за градска мобилност е отворен за гости.

Най-хубавият за всички пешеходци ден е 22-ри, когато част от центъра на града ще бъде затворен за коли и превзет от пешеходци. Ще има джаз, открит урок по йога и зумба, състезание „Открий съкровището“ за деца и родители и куп изненади, подготвени от Столичната община, Центъра за градска мобилност, Sofia Free Tour и Министерството на околната среда и водите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков