Пенсионерските организации настояват за 300 лева минимална пенсия

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2019 в 18:11 1546 2

Снимка БГНЕС

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов представи пред Националния комитет по проблемите на възрастните хора експертен анализ на института относно финансовите ефекти от предложенията за промени в областта на пенсиите.

Тези предложения бяха направени на предишна среща в този формат, състояла се преди около месец, като днес управителят на НОИ и воденият от него екип представиха на разположение на пенсионерските организации поисканите от тях финансови разчети на различните варианти за преизчисления на пенсиите със среден осигурителен доход за 2015, 2016, 2017 и 2018 г., както и за евентуално увеличение на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

„Доколкото актуалната бюджетна процедура е в ход сега е моментът да представите вижданията на пенсионерските организации пред парламента“, коментира Ивайло Иванов.

Националният комитет по проблемите на възрастните хора, който обединява Съюз на пенсионерите 2004 – обединени, Българска асоциация на пенсионерите – обединени, Национална инициатива „Социална солидарност“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, се солидаризира около вариант за преизчисление на пенсиите за трудова дейност със средния осигурителен доход за 2015 г. Размерът на този доход е 726,40 лв., което според разчетите на НОИ би довело до допълнителен разход от 133,3 милиона лева на месец за 2020 г.

Другото предложение на пенсионерските организации е за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 300 лева.

От страна на пенсионерските организации бе проявен интерес към възможността пенсионерите да ползват по определен преференциален ред 19-те бази на туроператора „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД.

Ивайло Иванов пое ангажимент да постави въпроса за разрешение пред Надзорния съвет на НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6009

3

Ivan Mitev

07.11 2019 в 12:37

Най-лошото свойство на сегашните пари е нямане на пълна икономическа стойност.
Съществената причина за сегашните щети е емитиране на пари без защита срещу щети от тяхното най-лошо свойство.
При запазването на фаталната грешка на централната банка, колкото повече работят хората да постигнат обществен икономически растеж – толкова повече са щетите. Правителството ползва заеми за да плаща щети от най-лошото свойство на парите.
При създадените условия е невъзможен устойчив успех при държавната социална политика.
Устойчивият успех при държавната социална политика е възможен, когато се емитират пари със защита срещу щети от тяхното най-лошо свойство.

3163

2

Babaliuga

06.11 2019 в 21:15

То хубаво това, ама малко не излиза сметката, нещо (това при цялото ми уважение към възрастните хора).