Павел и Павлина черпят за имен ден

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2017 в 06:20 4476 0

Православната църква почита днес паметта на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.
Имен ден имат всички, носещи имената Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука. 

Името Павел означава „скромен“, „смирен“, „кротък“. 

Св. Павел е роден в Солун. Той заминава за Константинопол, където става презвитер и секретар на възрастния архиепископ Александър I Константинополски. След смъртта на Александър в 337 година в града избухва конфликт между никейската и арианската партии. Никейците надделяват и за архиепископ е ръкоположен Павел. 

По време на тези събития императорът арианин Констанций II отсъства от града. След завръщането си, Констанций II свиква събор на арианските епископи, който обявява Павел за негоден да заема архиепископската катедра и го праща на заточение. След последващ сблъсък между партиите Павел се завръща и веднага е възстановен на престола от никейците в църквата „Света Ирина“, по-късно отново е изгонен. Той заминава за Рим, където папата му помага да си върне престола.  Следва арестуването му и заточението му в Армения, където е удушен през 350 година. По-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.

На 6 ноември се чества и празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „Всех скорбящих радост“, която дава утеха на страдащите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови