Патриархът на арменците благославя българска икона

ОFFNews 11 септември 2017 в 16:31 3047 0

Католикосът на всички арменци Карекин II ще благослови лично уникална икона “Тримата влъхви”. Тя е дело на най-известния български художник от Добруджа с арменски корени Бедиг Бедросян (1912-1989 г.).

Евангелският сюжет е дарен навремето от Бедросян на Арменската църква “Сурп Аствадзадзин” (“Света Богородица”, б.р.) в Силистра и сега напуска храма за месец, за да стане част от най-голямото културно събитие в Ереван с български знак - ретроспективната изложба “Пристани” за творчеството и живота на Бедросян, предаде репортер на БГНЕС.

Официалното откриване е на 3 октомври в Националната галерия на Армения, а събитието е под патронажа на патриарха на всички арменци Карекин II, каза Кеворк Крикорян от сдружение “Арарат” - Варна. Крикорян е сред инициаторите на изследователския проект за творческия път на Бедросян.

Освен иконата “Тримата влъхви” в залите на Националната галерия на Армения ще бъдат изложени над 80 платна на художника от Добруджа. Ще бъде показано и тефтерче на Бедиг Бедросян със скици и със стихове на арменски, както и проект за монумент на художника, който големият скулптор Георги Чапкънов - Чапа дари на “Арарат” - Варна.

Мемориалът ще бъде поставен в Силистра, където Бедросян твори през по-голямата част от живота си. Изключително интересен факт е, че през 40-те години на XX век Бедиг Бедросян наред с пейзажите, рисува и икони. И дори изписва стенописите и в купола на арменския храм „Сурп Аствадзадзин” в Силистра.

Храмът е с основи от 1611 -1620 година и е едно от най-старите арменски духовни средища в България. Наследството на Бедросян наброява повече от 600 произведения, които са притежание на художествените галерии в Силистра, Тутракан, Добрич, Варна, Пловдив, Пазарджик, СГХГ, Национален дарителски фонд „13 века България“, на обществени и частни колекции в България, Германия, Франция, Русия, Румъния и Армения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!