Патриархът: Изминалата година ни подари много

OFFNews 01 януари 2014 в 19:20 1896 0

Патриарх Неофит
Патриарх Неофит

Изминалата година ни подари много: и радост, и тъга, и успехи, и несгоди. За мнозина от нас тя, може би, е била година на болки, скърби, лишения, но въпреки това ние трябва да благодарим на нашия Небесен Отец и, подобно на св. Йоан Златоуст, да възкликнем: „Слава Богу за всичко!”. Това заяви Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в новогодишното си слово. Нека да благодарим на Бога за всички Негови благодеяния: за радостите, за подкрепата, за утешенията, но да намираме сили и мъдрост да благодарим и за трудностите, които са неизбежни в живота на този свят, като не забравяме с каква щедра награда били удостоени издържалите изпитанията, проявявайки велико търпение, пропито с вяра и надежда в Бога и Неговата милост, заяви патриарх Неофит.
"Страданията често са проверка за нашата вяра и преданост. Ние имаме примера на мнозина свети и праведни хора, които били подложени на изпитания, за да се утвърдят във вярата, надеждата и любовта, за да станат непоколебими вестители на доброто, чистотата и съвършенството. Богоумъдреният св. Йоан Лествичник казва: „Тези изпитания, тези житейски обстоятелства, в които се намираш – това е огън, огънят на живота; ако ти си ръждясало желязо, огънят ще те очисти от ръждата, а ако си злато, той ще ти придаде повече блясък”, заяви патриарх Неофит.
"Когато отправяме своя поглед към бъдещето, ние по човешки се надяваме следващата година да бъде по-лека, по-добра, по-успешна и това е естествен стремеж на човека към блаженство и благополучие. Днес обаче твърде малко хора свързват това с Бога. На съвременния човек му се струва, че само от него зависи дали ще бъде щастлив или нещастен, здрав или болен, дали ще има успехи или не. Но непредубеденият поглед към историята, а и към историята на собствения ни живот може да ни убеди, че това не е така, че не всичко е в наша власт", каза патриарх Неофит.
"За нас, вярващите хора, източникът на живота и щастието е в Бога, в Когото ние вярваме и Чието име изповядваме. И когато ни връхлетят несгоди, нещастия и недоимък, ние търсим сили да възкликнем като праведния Иов: „Господ даде, Господ и взе; (както беше угодно Господу, тъй и стана) да бъде благословено името Господне!”. Никой от нас не знае какво ще му донесе идната година. Но ние трябва да се уповаваме на всеблагата и съвършена Божия воля. Като внимаваме в Божиите повеления, в учението на Светата Църква и в гласа на собствената ни съвест, нека се молим на Бога по всяко време, да се надяваме на Неговата милост, защото Бог е наше прибежище и в Него се успокоява душата ни. По думите на св. ап. Павел, „докле имаме време, нека правим добро на всички”. Нека делата ни да отговарят на високото звание „християнин”, да отсичаме от себе си всеки грях, да прославяме Божието име не само в храмовете, но и в сърцата си, та с общи усилия и с Божия помощ, да преодоляваме трудностите, през които преминава страната ни в днешно време", каза патриарх Неофит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови