Патриарх Неофит в Широка лъка за годишнината на Екзарх Стефан

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2018 в 08:19 1753 0

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан.

Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ-БП.

Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия. Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната света литургия в черквата, а негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на екзарх Стефан в центъра на Широка Лъка.

Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове издадени в двадесет и шест книги и над хиляда сборни издания, издадени на чужди езици, между които „На път за Дамаск“, „Българската църква“, „Същината на пастирското служение“, „Религия и наука“. В свое послание екзарх Стефан първи споделя че църквата в Широка Лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

По повод честването на сто и четиридесетата годишнина от рождението на екзарх Стефан, от 11 до 12 часа днес ще бъде ограничено движението по пътя Смолян - Широка Лъка - Девин. При необходимост ще бъде осигурено преминаването на автомобили със специален режим на движение. За желаещите да посетят тържеството в Широка Лъка има организиран безплатен транспорт от Смолян и от Девин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X