Пътят за Рилския манастир остава затворен

АПИ: Предотвратен е много по-голям срутищен процес

OFFNews 09 януари 2021 в 20:30 3764 0

Снимка БНР

Пътят за Рилския манастир остава затворен заради паднала огромна скала при новоизградената подпорна стена над с. Пастра. Пропуска се само специализирана техника, която да разчисти участъка.

Говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка каза пред БНР:

"Не се пропускат никакви пътни превозни средства и хора, с изключение на специализирана техника и специалисти, които ще обезопасят участъка".

Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава.

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям, е мнението на геолозите.

Движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!