Паси: Къде е доказателството, че неразхождането в парка ще доведе до по-малко заразени?

OFFNews Последна промяна на 21 март 2020 в 19:39 25006 5

Къде е доказателството, че неразхождането в парка ще даде резултат Z на брой по-малко заразени с коронавирус? И колко е Z? 

Това попита бившият външен министър Соломон Паси във фейсбук по повод наложената забрана да се посещават градини и паркове в страната като част от по-строгите ограничения в борбата с COVID-19. 

Ето какво пише Паси: 

Скъпи Сънародници!

За вредата от коронавируса. 

По летищата има едни мерки за сигурност, които никой не ти обяснява. Затова човек не ги разбира. Затова човек не ги приема. Например:

Защо течности да са в шишенца до 50 или 100 мл, а не до 75 или 125?

Защо пастите за зъби итн да се в найлоново пликче, което след проверката мога да изхвърля?

Защо мерките варират от летище към летище?

Защо в някой безмитен магазин продават швейцарско ножче, което можеш да качиш на борда, а за следващия полет трябва да го чекираш?

Защо от произволен ресторант след проверката можеш да си качиш на борда по няколко ножа или вилици, каквито преди това са били изхвърлени от ръчния ти багаж?

Но човек вече си е купил билета за 10 000 км напред — доброволно и осъзнато, стиснал е зъби, ругае на ум, и трескаво пердаши напред през проверките — за да не изтърве самолета.

А пътници с по-добра пиро-техническа подготовка знаят как да качат на борда взрив и се надсмиват на наивността на мерките.

За самолетите — толкова!

Сега за мерките срещу коронавируса. 

Огромната разлика със самолета е, че в случая не си си предплатил доброволно и осъзнато живот за 10 000 км напред, а си го представяш като дар от Бога.

И ако държавата реши да регулира употребата на този Божи дар, тя ти дължи следните научни обяснения, придружени с числа (не емоции или хипотези!):

Защо прави точно така, а не по-така?

Каква е цената на всяка една взета мярка?

Сравнение на тази цена с цената на друга възможна — или невзетата — мярка. Но това, че една от мерките е проработила в Китай, другата — в Англия, а трета в момента се тества в Италия, въобще не доказва, че коя да е от тях ще има ефект (а не дори контра-ефект) у нас.

И да се върнем от теорията към практиката, която забранява посещението на паркове — от днес, в първите пролетни дни: 

Има ли карта или еднозначна дефиниция на тези паркове: национални, регионални, градски градинки или е просто кой както си го чувства? Включват ли се Перелик, Мусала, Мальовица, Вихрен, Плана, Люлин, Ком, Емине, Папия ... или залива край устието на Ропотамо?

Забраната за посещение включва ли забрана за преминаване? (И по какво се различават “посещение” и “преминаване” — по скоростта ли?)

Ако включва: всички преминаващи до вчера през Борисовата градина, днес вероятно ще тръгнат по Цариградско шосе. От утре ще забраним ли и “посещение” на шосетата?

Ако мерките целят деконцентрация на хора, интелигентното решение в първите пролетни дни е да разпределиш и насочиш кой градски квартал в кой парк да се разхожда, а вътре в парковете — ако е обосновано — да въведеш допълнителни правила.

И така:

Къде е доказателството, че неразхождането в парка ще даде резултат “Z на брой по-малко заразени”? И колко е Z? 

(За решението могат да се използват и Big Data Analytics!)

Къде е доказателството, че причинената от тази мярка масова психоза, плавно водеща към национално изпсихясване, не докарва в национален мащаб до Z.Z.Z други жертви на коронавируса?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7739

6

muhlio

22.03 2020 в 12:09

Идеята да се ограничат излизанията от вкъщи за да се ограничи заразата.До парка хората ще хвърчат ли?Някои ще позват асансьори, общи помещения на жилищни сгради,градски транспорт.....Ще влязат да си купят нещо,срещи със съеди, познати....после дизенфикация на дрехи,обувки...пейки в парковете...причина да излезеш...ами отивам на разходка в парка.....
Изобщо господин Паси е решил да се направи на звезда по медиите.

11406

5

Hihi1981

22.03 2020 в 10:14

Каква е разликата при ходене по тесни Софийски улици(на места двама човека трудно се разминават)и широките алеи в Борисовата градина???

16696

4

Новак

22.03 2020 в 08:12

Повтарянето на тезата, че мерките масово не се спазват става съмнително. Набиването на масово чувство за вина, че сме лоши и едва ли не искаме да умрем, а добрите чичковци ни пазят е комунизъм.
В най-лекият вариант това повтаряне е презастраховка ако мерките не дадат ефект да се каже “ние направихме всичко, но ето народът(мат’ряла) е калпав.
Много от мерките са полезни и единствено възможни. Но има и откровено безумни чиновнически начинания. Призовани сме да си стоим вкъщи, а трябва да получим някак си хартиена декларация подписана от работодателя си, за да отидем до местоработта си.

9873

3

emanuilis

21.03 2020 в 21:51

Не ми е особено симпатичен Г-н Паси, но е прав.

Къде са доказателствата?

Защо не се разглеждат другите хипотези за превенция?

Едновременно с това има доказателства за друго:

„Изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

2374

1

zuljin

21.03 2020 в 20:01

Стига си умувал бе, ПРАЗНОДУМКО. Мярката за парковете бе наложена заради непукизма на ганьовеца. Нека Ганьо да продължава да се прави на велик всезнайко и мерките ще станат още по-брутални. Всички ще си патим заради такива всезнайковци дето за две седмици не могат да си седнат на задника.